Twee fonkelrode sterren in de blinkend witte sneeuw

het verbijsterende verhaal van de tweeling Viktor en Nadja

van Davide Morosinotto

Het is 22 juni 1941 als de tweeling Viktor en Nadja op de radio horen dat de Duitsers Rusland hebben aangevallen. Vanaf dat moment is het oorlog. En ook al lijkt de oorlog ver weg, hij komt verbazingwekkend snel dichtbij. De ouders van Viktor en Nadja werken in de Hermitage, een bekend museum in Leningrad*. Maar het museum moet worden ontruimd en Viktor en Nadja gaan overdag naar hun oom Dmitri, die in barakken vlakbij de munitiefabriek werkt. ’s Avonds moet de tweeling samen met andere kinderen die bij hen in de buurt wonen vanaf de daken van de stad in de gaten houden of er vliegtuigen overvliegen. En die vliegen er.

De staat van beleg wordt afgekondigd en dan is de oorlog ook in Leningrad écht begonnen. Op 3 juli 1941 worden Nadja en Viktor geëvacueerd uit de stad. Ze beloven hun ouders dat ze altijd bij elkaar blijven, maar die belofte wordt al snel gebroken. Ze komen in twee verschillende treinen terecht. Nadja in trein 76, Viktor in nummer 77. Wat ze ook proberen, ze komen niet in dezelfde trein. Ze zijn voor het eerst in hun leven helemaal alleen. Gelukkig maken ze beiden al snel nieuwe vrienden. Maar er gebeuren rare dingen. Trein 77 passeert de trein van Nadja, nummer 76, terwijl deze eerder is weg gegaan.

Terwijl Viktor in een kolchoz (boerderij) op 1500 kilometer van Leningrad verblijft, staat Nadja’s trein nog steeds stil, vlakbij Sjlisselburg, een stadje niet ver van Leningrad. Ondanks dat Viktor wordt verteld dat trein 76 is gebombardeerd, gaat hij op zoek naar zijn zus. Zijn vrienden verklaren hem voor gek, maar ergens, diep vanbinnen, weet hij dat ze nog in leven is. Viktor verliest vrienden, ontmoet nieuwe mensen en reist het hele land door terwijl Nadja aan het vechten is om te kunnen overleven. En dat allemaal in tijden van oorlog, kou en honger waarin je nooit weet wie je kunt vertrouwen. Dit is een boek over twee fonkelrode sterren in de blinkend witte sneeuw.

Twee fonkelrode sterren in de blinkend witte sneeuw is een goed geschreven boek dat lekker doorleest. Viktor en Nadja zijn de vertellers in dit verhaal en schrijven in verschillende kleuren wat ze meemaken, Viktor met rood en Nadja met blauw.

Het is het meest geschikt om te lezen vanaf 12 jaar. Ik zou dit boek zeker aanraden, omdat het een kant van de Tweede Wereldoorlog belicht waar nog niet veel jeugdboeken over geschreven zijn.

*Leningrad heet tegenwoordig Sint-Petersburg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *