Fiene - 10 jaar

Meisje Jongen

Geplaatst

Als Marit [Meisje] en Morten [Jongen], een tweeling, in de trein naar Sørland, Zuidland, zitten komt Morten met een plan. Marit is een erg jongensachtig meisje en houdt het liefst van spannende dingen, Morten vindt het veel leuker om te praten en toneel te spelen. Waarom zouden ze niet gewoon van rol kunnen wisselen? Marit wordt Morten en Morten Marit. Voor heel even. Gewoon om een lolletje uit te kunnen halen met hun grootouders. Om te kunnen voelen hoe het is om de andere van de tweeling te zijn, hoe mensen dan met je omgaan en tegen je praten. Het lijkt helemaal goed te gaan, maar net op het punt dat de twee hun geheim bekend willen maken staan er twee kinderen voor de deur. Broer en zus. Stefan en Silje. Ze willen graag wat leuks doen met Marit en Morten. Al snel wordt er vriendschap gesloten, alleen zorgt dat voor grote problemen. Aan het begin is het alleen maar leuk, maar al gauw komt er een probleem opzetten: Kunnen ze het niet beter vertellen of nog even wachten? Als ze het vertellen is het snel over met de pret, maar als ze nog wachten kan het alleen maar erger worden. Ze besluiten om nog even verder te gaan. Langzaam maar zeker begint het uit de hand te lopen. Hun grootouders en de tante en oom van Silje en Stefan hebben nog steeds niks door. Marit [Morten] kan het heel goed met Silje vinden, maar zal ze hem nog steeds aardig vinden als hij verteld dat hij geen Marit, maar Morten is? En wat zou Stefan wel niet denken, Morten, die zo stoer leek te zijn, hield hem de hele tijd voor de gek en bleek een meisje te zijn?!
Het verhaal leest niet heel lekker, maar is zo bijzonder, uniek en goed bedacht, dat je toch verder wilt lezen. Het is ook nog eens grappig, omdat de tweeling natuurlijk toch nog wel eens foutjes maakt. Zo gaat Marit [Morten] dus per ongeluk naar de herenwc. En als de vier kinderen 3 andere jongens ontmoeten, gaat het al helemaal mis. Morten [Marit] krijgt problemen met de politie en Marit [Morten] ontmoet iemand die hij nooit zou willen ontmoeten als hij er als een meisje bij loopt. Het verhaal is origineel, omdat het heel erg gaat over rollenpatronen. Veel mensen denken altijd dat meisjes slim, rustig en sociaal zijn en van paarden en roze houden. Jongens zijn drukker, houden van spannende dingen en praten niet zoveel, proberen altijd stoer te doen. Maar er zijn ook veel gevallen waarin dat helemaal niet zo is. Meisjes kunnen ook best in bomen klimmen en jongens kunnen ook paardrijden. Daarom is het boek ook nog eens heel leerzaam. Want niemand is hetzelfde. En het idee is gewoon heel grappig, een tweeling die ruilt van naam en doet alsof de een de ander is!
Ik zou het boek zeker aanraden, ook voor jongere kinderen, omdat het belangrijk is om niet gelijk een vooroordeel te hebben over meisjes-of jongensgedrag. Dat komt in dit boek heel erg naar voren. Ik zou het dus zeker aanraden! Het is [natuurlijk] voor jongens en meisjes. Ik geef het een 7,5.
Veel leesplezier!

(Silvester vindt het leuk als je deelt.)
error

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *