Hoe Tortot zijn vissenhart verloor

Je ziet dat dit boek al speciaal is aan de buitenkant, met de vele tekeningen. Prachtig getekend. Ik verwachtte daarom veel van het boek, want met zo’n mooie buitenkant moet het toch wel een goed verhaal zijn.

En dan begin je te lezen. Het is geschreven als een sprookje, en dat is toch heerlijk. Maar eerlijk is eerlijk: het is geen sprookje voor kleinere kinderen. Het speelt zich af in de oorlog, en soms brengt dat gruwelijke dingen met zich mee. Denk hierbij aan verminkte gezichten, soldaten die lichaamsdelen zijn kwijtgeraakt, en aan personen die alleen maar aan macht kunnen denken. En dat wordt zo goed beschreven dat je het helemaal voor je ziet. Soms zijn er zelfs nog tekeningen aan toegevoegd. Het is dus best realistisch, al is het een sprookje.

Het is best simpel geschreven. Ook is het verhaal simpel en goed te volgen. Maar doordat alles wordt beschreven, en doordat je ook je soms ook teruggaat in de tijd, naar de jeugd van Tortot, is het toch een complex en mooi verhaal geworden. Het is niet een verhaal dat je snel vergeet. Ik moet daarbij wel zeggen dat ik het einde al snel kon voorspellen, maar dat maakt niet uit, want het blijft spannend tot aan het einde. Nog één minpuntje is dat ik het brede boek nogal irriterend vind. Als je het boek uitklapt, is het heel erg breed, en dat is niet altijd fijn voor het lezen.

Maar dat maakt niet zo erg uit, want het verhaal is origineel, prachtig en spannend.

En dan het verhaal. Het hele verhaal gaat over Tortot, een oorlogskok die van alles wel wat verrukkelijks maakt. Hij werkt dus voor soldaten, in de oorlog, en gevoelens zijn daar niet nodig, alleen maar onhandig. Dus heeft hij, hij noemt het zelf zo, een vissenhart. Maar dat verandert toch een beetje als George in zijn leven komt. George is een kleine en jonge soldaat, en hij is eigenlijk de tegenpool van Tortot. Hij zal het hart van Tortot, en misschien ook wel van ons, doen smelten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *