Fiene - 10 jaar

De zweetvoetenman

Geplaatst

De zweetvoetenman is een boek dat gaat over het recht. Recht lijkt heel eenvoudig en normaal, maar er zijn genoeg rechtszaken die niet zo normaal zijn. In de zweetvoetenman staan allerlei korte verhaaltjes, schema’s en uitklappagina’s.
2 voorbeelden van vreemde rechtszaken:
De zweetvoetenman:
Een man genaamd Teunis gaat vaak naar de bibliotheek van de technische universiteit in Delft om daar boeken te lezen. Wat is daar dan erg aan? denk je. Nou, hier komt het: Teunis vind het fijn om zijn schoenen uit te trekken tijdens het lezen en doet dat dan ook. Maar, hij heeft nogal last van zweetvoeten. Andere bezoekers ergeren zich daar aan en de universiteit besluit dat Teunis niet meer welkom is in de bibliotheek. Teunis spant een rechtszaak aan. Zou hij gelijk krijgen?
Wie sprak de waarheid?
Op 15 Januari 2010 stappen 2 jongens op een moterscooter zonder kentekenplaat. Ze willen een overval plegen op een hotel. Ze zijn gewapend en dragen donkere kleren. Als ze bij het hotel aankomen worden ze gezien door 2 agenten in een auto. De jongens rijden snel weg met de politie op hun hielen. Bij een bepaald punt rijden ze door rood. Net op het moment dat een 50-jarige man aan het oversteken is.
Natuurlijk kwam er een rechtszaak over deze afschuwelijke gebeurtenis. Alleen is de vraag: Wie reed er? Wie reed door rood en bezorgde de man een nare dood? Wie is hier verantwoordelijk voor? Alle 2 de daders ontkenden. Een van hen loog. Maar wie? En hoe heeft de rechter dit probleem aangepakt?
Er zitten ook veel mooie schema’s in het boek, maar die kan/mag ik niet laten zien.
De zweetvoetenman is een grappig en interessant boek met hele mooie illustraties. Van  heel veel dingen die er in staan had ik nog nooit gehoord. Het recht lijkt heel saai, maar op deze manier leer je het van een hele andere kant kennen. Je hebt wel soms het gevoel van: Gebeurt dit echt? Zijn er echt mensen die dit soort dingen doen of overkomen? Het is wel heel vreemd om dat soort dingen te lezen omdat je het zelf natuurlijk niet vaak mee maakt. Het is dus heel grappig en interessant, maar ook heel leerzaam. Je leert heel veel dingen over het recht. Welke personen allemaal belangrijk zijn bij het recht en hoe een rechtszaak in elkaar zit. Waarom je voor sommige nare dingen alleen een taakstraf krijgt en voor andere levenslang. Er wordt ook goed uitgelegd waarom dingen zo zijn. Maar het leukste vind ik toch wel de korte verhaaltjes. Zelf vind ik de rechtszaak over het Azewijnse paard heel leuk. Het gebeurt allemaal in het jaar 1914. In de Eerste Wereldoorlog. Toen deed Nederland natuurlijk niet mee. In Augustus dat jaar verbood de regering uitvoer van paarden naar andere landen. Een Duitse boer stuurt zijn knecht naar de overkant van zijn weiland. Daar begint Nederland. De boer koopt een paard en trekt het van de Nederlandse naar de Duitse kant. Zelf stond hij niet in Nederland. Is het verboden wat de boer heeft gedaan?
Ik vind het ook een heel origineel boek. Want het is leuk om dit soort rechtszaken mee te krijgen, maar wel op een leuke manier. Er komen best veel lastige woorden in voor, dus dat maakt het wel een beetje lastig als je wat jonger bent, dus ik zou het aanraden vanaf 7/8 jaar, maar daar is een oplossing voor, want achterin het boek staat een handige woordenlijst. Alles bij elkaar geef ik het boek een 10, omdat ik het een heel bijzonder boek vind en omdat mijn lievelingsschrijfster het heeft geschreven!
Het boek is voor jongens en meisjes.
Veel leesplezier!

(Silvester vindt het leuk als je deelt.)
error

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *