Fiene - 10 jaar

De ring van koning Salomo

Geplaatst

Sem is wees en zwerft rond het paleis van koning Salomo. Hij pikt weleens wat eten uit de paleiskeukens, maar dat is voor een goed doel, overleven. Op een dag wordt hij het paleis in gebracht en daar aangenomen als oliejongen. Het leven is normaal in het paleis, Sem moet elke dag olielampjes bijvullen en de troon smeren. Op een dag neemt Bakbakkar, de aardige baas van Sem hem mee naar een rechtszaak waar de koning beslissingen neemt. De koning is anders gekleed dan Sem had verwacht. Hij heeft helemaal niks koninklijks aan. Geen glitters, parels en kettingen. Slechts eén sieraad draagt hij: Een kleine ring om zijn pink. Sem kijkt ademloos toe hoe de koning besluiten neemt. Hij is erg onder de indruk van de wijsheid van de koning. Zelfs bij de moeilijkste rechtszaken kan hij besluiten nemen.
Elke dag als Sem door het paleis zwerft om olielampjes bij te vullen, Bakbakkar te helpen, om de troon te smeren of andere dingen leert hij het paleis weer wat beter kennen. Zo ontdekt hij dat er in sommige stukken van het paleis helemaal geen kamers zijn. Op een dag ontdekt hij een soort ‘geheime’ kamer. Daar komt hij koning Salomo tegen. Een muis heeft zojuist zijn ring gestolen. Sem helpt hem en de koning vertelt hem over zijn ring. Het is namelijk geen normale ring maar een ring waardoor je demonen kan zien. Erg belangrijk, want de demonen worden met de dag kwader en broeden alweer op nieuwe plannetjes om de mensheid dwars te zitten, sterker nog om mensen te laten verongelukken of andere gruwelijke dingen. Gelukkig heeft de koning door de ring macht over de demonen.
Sem heeft hem deze keer geholpen om de ring te redden uit de klauwen van de demonen, maar hoe lang kan hij nog verhelpen dat de ring word gestolen? De koning is wijs, maar opeens gaat hij zich steeds wreder en gekker gedragen. Sem gaat op onderzoek uit. Wat is er aan de hand? Heeft het soms met de ring te maken?…..
De ring van koning Salomo is een heel bijzonder boek, omdat het bestaat uit allemaal verschillende verhalen en legenden van Christelijke, Joodse, Islamitische en Arabische traditie die in een nieuw jasje zijn gegoten. Aan het begin dacht ik eerlijk gezegd dat het daarom een beetje een saai boek was, het trok me niet zo aan, maar ik besloot om het toch maar te gaan lezen. Het tegenovergestelde bleek: Je merkte bijna niets van die mythes en legenden, het was juist een boek dat heel lekker las. Het is een bijzonder verhaal met allemaal details. En een heel zeldzaam boek. Het einde mocht ook bij dit boek iets anders, maar ik snap dat een einde soms lastig te bedenken is. Het is te lezen voor jongens en meisjes. Ik zou 8/9 jaar of ouder zeggen, als je lezen met gemak doet, tenminste. Ik geef het boek een 9 [Ruim voldoende/Goed] vanwege de originaliteit en omdat het mij heel lastig lijkt om verschillende legenden en verhalen te mixen, maar dat is hier heel goed gedaan.

(Silvester vindt het leuk als je deelt.)
error

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *