Hanneke - 10 jaar

Codenaam Coco: Vijfien jaar en bij het verzet

Geplaatst

Codenaam Coco, van Carmen Reid, is het miljardste boek van zijn soort, tweede wereldoorlog. Ik heb er een heleboel gelezen, maar deze vond ik-eerlijk- een van de mooisten. Het gaat over de vijftienjarige Nicole de Wilde, wier vader is opgepakt door de Nazi’s. Zonder dat iemand ervan weet, ook haar eigen moeder niet, gaat ze in het verzet met haar vriend Anton. Onder, je raad het al, de schuilnaam Coco. In het verzet ontmoet ze La Belle, Hope, Raaf, Uil -haar eigen schoolmeester-, en Havik, een geheimzinnige bommenexpert.
Ze leert vol te houden, en plaatst bommen, schiet met een geweer, komt na de avondklok thuis. Maar als ze met de rest van het verzet een station vol soldaten moet opblazen, gaat het mis…

Codenaam Coco belandde al na een bladzijde of 50 in mijn lijstje met lievelingsboeken. Het is mooi geschreven, maar niet te heftig. Je voelt Nicole’s spanning, maar ook haar wil om niet op te houden. Want, zoals ze zelf zei:
“Als ik niet in een vrij België volwassen kan worden dan wil ik wel helemaal niet volwassen worden”
Een van de grappige dingen vind ik dat ze onder maar liefst vijf namen bekendstaat: Nicole de Wilde, Coco, Eglantine DuPont, Anita Groote en Elisabeth. Ze krijgt het telkens weer voor elkaar om haar schuilnaam zwart te maken. Op een na, haar echte, eigen, naam.
Voor het boek is een beetje Frans wel handig, maar laat je niet afschrikken als je dat niet kunt. Het meeste vertalen ze gewoon.
Het is zeker niet te heftig, met een leesniveau van 11 of 12 moet het zeker kunnen . En pas op, ik zeg LEESniveau. De leesniveau’s in boekhandels en bibliotheken lopen over het algemeen 2 jaar voor ofzo. Maar goed, daar waren we niet mee bezig.
Al met al zou ik Codenaam Coco toch wel een 8.5. geven. Het enige nadeel is eigenlijk dat ik de lay-out niet mooi vind. Hele kleine lettertjes met veel ruimte tussen de regels. Ik weet het, ik ben een zeurpiet.
Het is een mooi boek, dat tegen je roept: “geef nooit, nooit, nooit, nooit op!”

(Silvester vindt het leuk als je deelt.)
error

Een gedachte over “Codenaam Coco: Vijfien jaar en bij het verzet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *